5 blogtips die je volledig mag negeren

 

Je wilt als zelfstandige ondernemer beginnen met een blog. Dus je gaat even in Google op zoek naar goeie blogtips. Want als je ergens advies kan vinden, is het op internet, niet?

Juist ja. Alleen heb je dan na een uur zoveel tips verzameld dat je er een boek mee kan vullen en uiteindelijk weet je nog niet hoe je eraan moet beginnen. Zo’n zoektocht op het internet is meestal overweldigend en soms zelfs verlammend. Niet echt aan te raden.

Maar ik ben er zeker van dat je het wel al eens gedaan hebt, blogtips gezocht op het internet. Ik ook, en daar is helemaal niks mis mee. En dan ben je waarschijnlijk op verschillende plaatsen dezelfde tips tegengekomen.

Tips zoals: weet voor wie je schrijft, gebruik een blogplanner en zorg altijd dat je een artikel op reserve hebt. Allemaal dingen waarmee ik het eens ben.

Maar er zijn ook blogtips die je volgens mij volledig mag negeren. Niet omdat ze niet werken, maar omdat ze misschien niet werken voor jou.

Want wat voor de ene business werkt, lukt helemaal niet voor de andere. Je mag dus gerust een beetje kritisch zijn als je van die tips leest.

En hoewel sommige adviezen echt wel zullen werken en je blog succesvol maken, druisen ze gewoon volledig in tegen mijn visie op bloggen. Dus die zal ik nooit aan mijn klanten adviseren.

Dit is mijn top 5:

Je moet elke dag bloggen

 

Of toch minstens 2 tot 3 keer per week.

Ugh, nee! Ik moet er niet aan denken … Elke dag een artikel publiceren? Dan ben ik met niks anders meer bezig, want ik schrijf echt geen artikel op een uur tijd. Het plezier zal er zo snel vanaf zijn, vrees ik.

Bloggers die meerdere keren per week een artikel publiceren, zeggen wel dat ze daardoor sneller meer lezers krijgen en beter gevonden worden. En dat geloof ik ook. Maar voor mij is het plezier in het bloggen belangrijker. Ik wil niet de druk voelen dat het ‘moet’. En ik denk dat je dat als beginnende blogger ook beter kan vermijden.

Nu, ik vind wel dat elke dag schrijven een schitterend idee is. Zo wordt het een gewoonte en oefen je veel. En daardoor gaat schrijven na een tijdje gemakkelijker. Dat hoeft ook niet elke keer een blogartikel te zijn trouwens. Een persoonlijke e-mail kan ook, of een dagboek, een gedicht, een filmrecensie. Schrijven is niet hetzelfde als publiceren. Maar als je het elke dag doet, dan gaan je blogartikelen na een tijdje ook vlotter.

Tip van Mettenta: Je moet niet elke dag een blogartikel publiceren. Zoek de frequentie die voor jou haalbaar is en het prettigste voelt. Als dat meerdere keren per week is, geweldig. Maar tussen één keer per week en één keer per maand is ook goed.

 

Je blogartikel moet ongeveer 700 woorden lang zijn

 

Of tegenwoordig is de tendens eerder dat je minimaal 1200 woorden moet schrijven, “want dat is goed voor Google en lange artikelen worden beter gedeeld”.

Ja kijk, dat is al meteen het probleem: als je zo denkt, wordt je blog iets technisch, iets wat je volledig beredeneert. En dat is het net niet, want een blog zou net een heel persoonlijk stuk van je business moeten zijn.

Ik volg trouwens zelf een blog die elke keer opnieuw artikelen publiceert van bijna 2000 woorden … en ik heb er de laatste tijd geen enkele van gelezen. Het is gewoon te veel. Ik hou net van afwisseling: de ene keer een lang stuk waar veel research aan vooraf gegaan is, de andere keer een mooi, persoonlijk stukje en daarna misschien eens een gemakkelijk lijstje dat op een minuut gelezen is. Heerlijk!

Tip van Mettenta: De ideale lengte voor een blogartikel bestaat niet. Schrijf zoveel woorden als je nodig hebt om te vertellen wat je te vertellen hebt. En hou je niet vast aan een of ander magisch getal.

 

Schrijf zoals je spreekt

 

Oei, nee, alsjeblieft niet! Want als ik spreek, zeg ik vijf keer ‘euh’, vind ik niet altijd de juiste woorden en zijn mijn zinnen soms heel erg lang. Ik denk dat veel lezers hun wenkbrauwen zouden fronsen als ik zou schrijven zoals ik spreek.

Natuurlijk is de gedachte achter deze tip wel juist: ga niet ineens heel formeel schrijven en rare woorden gebruiken. Hou het menselijk (en persoonlijk) en laat die moeilijke termen en vage taal maar achterwege.

Maar pas deze tip dus alleen niet letterlijk toe. Ga niet even typen wat er allemaal in je hoofd voorbijschiet en dan op ‘publiceren’ drukken. Als eerste kladversie kan dat een goed begin zijn: je gedachten laten vloeien en alles neerschrijven. Maar zorg er dan wel voor dat je achteraf alles nakijkt, structureert en duidelijk maakt.

Tip van Mettenta: Gebruik geen woorden in je blogartikel die je zelf nooit zou zeggen. Maar zorg er wel voor dat je een duidelijke tekst hebt, met leestekens en hoofdletters, die je lezer kan volgen.

 

Voeg foto’s toe aan je blogartikel

 

Altijd opnieuw dit advies: zorg ervoor dat je goede foto’s in je blogartikel zet. Ik heb zelfs eens ergens gelezen dat je een foto moet plaatsen voor elke 300 woorden die je schrijft (hoewel ik niet meer heel zeker ben van het exacte aantal woorden; het kan ook 400 geweest zijn).

Deze is een beetje dubbel … Want ik vind een goed gekozen hoofdafbeelding ook heel interessant (al is het maar omdat dan het blogoverzicht op je website er visueel aantrekkelijk uitziet), maar als je je artikel moet volproppen met foto’s enkel en alleen om het mooi te maken voor je lezer … Laat dan maar!

Mijn probleem met deze tip is dat het dan weer om de cijfertjes draait. Je ‘moet’ drie foto’s in je blog plaatsen. Dus ga je op zoek en kom je meestal uit bij stockfoto’s, die iedereen gebruikt en niets toevoegen aan je tekst. En dan ben je heel wat uren kwijt voor een resultaat dat allesbehalve persoonlijk is.

Nu, als je mooie foto’s kan gebruiken die je zelf gemaakt hebt én die bij je tekst passen, gebruik ze dan zeker. Dat maakt het juist heel leuk en origineel. Maar voeg geen afbeeldingen toe enkel en alleen om het ‘verplichte’ aantal te halen.

Tip van Mettenta: Gebruik één mooie hoofdafbeelding voor je artikel en voeg alleen andere foto’s toe als die origineel zijn én iets toevoegen aan je tekst.

 

Blog vooral voor je lezer

 

Of het andere extreme: blog vooral voor jezelf.

Ok, laten we ze allebei even onderzoeken. Als je vooral voor je lezer blogt, dan ga je enkel schrijven over onderwerpen die híj wil lezen. Op zich is dat niet slecht, want zo weet je dat hij geïnteresseerd gaat zijn in jouw artikelen. Maar wat als jij nog meer te zeggen hebt? En je lezer nog niet weet dat hij dat óók interessant vindt? Dan laat je heel veel blogplezier onbenut.

Maar als je aan de andere kant alleen maar focust op je eigen interesses en niet doorhebt dat je lezers helemaal niet willen lezen wat je te vertellen hebt … Tja, dan is bloggen eerder een nieuwe hobby die je erbij hebt.

Bloggen is een beetje van beide. Je moet bloggen omdat je het zelf graag doet en je ideeën wilt overbrengen, anders hou je het niet lang vol. Maar je moet ook regelmatig nagaan of je lezers mee zijn met je verhaal, anders heeft er niemand iets aan je boodschap. En dat zou heel jammer zijn.

Tip van Mettenta: Blog over dingen die jij belangrijk vindt en hou rekening met de feedback van je lezers. Zo blijf jij er plezier in hebben en stem je tegelijkertijd je blog af op je publiek.

 

Je moet dus niet alle blogtips toepassen die je op het internet vindt. Want dan ga je het bloggen niet lang volhouden. Kijk dus kritisch naar wat je leest en probeer de dingen die bij je passen. En vooral: hou het plezier erin, dat is altijd de juiste manier!

 
[bctt tweet=”5 popularie blogtips die je vanaf nu volledig mag negeren … “]
 

Heb jij ook ‘blogregels’ die je volledig negeert? Of misschien net met succes volgt? Ik hoor heel graag jouw ervaring in een reactie.

 
Love it? Share it:

Leave a Reply 2 comments

Bregje - 31 maart 2016 Reply

Wat een goed lijstje! Helemaal mee eens!!

    Veerle - 31 maart 2016 Reply

    Dank je, Bregje! Ik ben blij dat jij er ook zo over denkt. Want soms lijken de regeltjes alles over te nemen en durft een mens amper iets te publiceren. En dat zou zonde zijn …

Leave a Reply: