Je eigen blogstijl vinden in 5 stappen

Laten we eerlijk zijn: als het op bloggen aankomt, ga je niet meer het warm water uitvinden.

Alles is al wel een keer gedaan.

Maar gooi je blogplannen nu niet dadelijk in de vuilbak!

Want dat er al zoveel bloggers jou voorgegaan zijn … daar heb jij alleen maar voordeel bij.

Zeker als je pas begint. Want dan moet je nog wat zoeken en testen tot je je eigen stijl gevonden hebt. En tadaaa … daar komen al die andere blogs van pas. Daaruit haal jij namelijk jouw inspiratie.

Als je blogs leest, dan kan je voor jezelf nagaan wat bij jou past. Je haalt dan verschillende elementen uit allerlei blogs en maakt er een mix van die bij jou past.

En het is belangrijk dat die inspiratie komt uit meerdere blogs.

Want als je helemaal hetzelfde gaat doen als één blog die je volgt, dan ben je aan het kopiëren. En dat doe je nu eenmaal niet.

Ik heb laatst ergens een quote gelezen van Wilson Mizner die dit mooi verwoordt:

If you steal from one author, it’s plagiarism; if you steal from many, it’s research.

Dus, ga op onderzoek uit en stel je eigen stijl samen … in 5 stappen:

 

Stap 1: Zoek minimaal 5 blogs om te volgen

Dat kunnen blogs zijn over je business, maar ook over je hobby, huisdieren, sport … whatever you like.

En blogs vinden is helemaal niet zo moeilijk. Typ eens in een zoekmachine ‘blog’ en ‘[jouw interesse]’ in en je krijgt heel wat suggesties. Of kijk op deze overzichtspagina van Blogtrommel. Of vraag eens aan je vrienden of zij leuke blogs kennen.

Zoek tot je er 5 hebt die je interessant vindt en graag leest.

 

Stap 2: Ga na wat je aanspreekt in elke blog

Eens je een aantal blogs regelmatig leest, vraag jezelf dan eens af wat je er zo leuk aan vindt.

Is het grappig geschreven? Zijn het altijd korte stukjes? Vind je de kleuren van de website mooi? Geeft de auteur altijd geweldige tips? Zijn de afbeeldingen speciaal?

Schrijf ergens op wat je nu juist zo leuk vindt aan elke blog.

Dat mag gerust een lange lijst zijn, want je vindt waarschijnlijk meerdere dingen positief aan één blog.

 

Stap 3: Ga na wat je niet goed vindt in elke blog

En bekijk ook eens wat je misschien minder leuk vindt aan de blogs die je leest.

Staan er veel spelfouten in? Is de kleur van de tekst te licht? Zijn de zinnen altijd te lang? Is de website te druk? Geeft de auteur soms te weinig details?

Schrijf in dezelfde lijst uit stap 2 ook op wat je vindt dat beter kan op elke blog.

Het is trouwens niet omdat je vindt dat er dingen beter kunnen, dat je de blog niet meer leuk vindt of dat de informatie niet waardevol is. Het gaat er in deze stap enkel om dat je ontdekt wat je minder prettig vindt als je een blog leest.

 

Stap 4: Maak je eigen blogstijl-mix

Bekijk de lijst die je hebt gemaakt in stap 2 en 3. Kies daaruit 3 positieve en 3 negatieve dingen die ook bij jou passen.

Enkele voorbeelden:

  • Ik volg zelf een blog die dikwijls heel grappig is. Maar zelf kan ik absoluut niet elk blogartikel grappig maken. I’m just not that funny. Dus dat past niet bij mij en staat dus ook niet op mijn persoonlijke lijstje.
  • Maar ik hou ook van blogs die moeilijke dingen gemakkelijk uitleggen. En ik vind van mezelf dat ik dat ook kan. Dus dat gaat wel op mijn lijstje.
  • Af en toe lees ik een blogartikel waarin iemand dikwijls hetzelfde stopwoordje gebruikt. Ik vind dat op den duur een beetje storend. Maar ik doe dat zelf ook (mijn stopwoordje is ‘eigenlijk’), dus dat staat op mijn lijstje.
  • In heel veel blogs zie ik heel veel spelfouten staan. Dat stoort mij soms, maar ik zal niet vlug zelf een fout laten staan in mijn teksten. Komt dus niet op mijn lijstje.

Creëer dus een persoonlijk lijstje met 3 positieve en 3 negatieve elementen die je zelf ook doet als je een blogartikel schrijft.

 

Stap 5: Experimenteer in je eigen blog

De volgende keer dat je een blogartikel gaat schrijven, kan je beginnen te experimenteren met de positieve dingen op je lijstje. Probeer eens om ook dat ene ding te doen dat je zo leuk vindt in die blog. Gaat dat als vanzelf? Of past het toch niet helemaal bij jouw manier van schrijven?

En de negatieve dingen die je genoteerd hebt … probeer die zoveel mogelijk te vermijden. Weet je nog dat stopwoordje van mij? In mijn eerste versie staat er zeker 4 keer ‘eigenlijk’ in mijn blogartikel. Maar als ik mijn tekst achteraf nakijk, schrap ik dat bijna overal.

Speel in je eigen blog met de kenmerken uit andere blogs.

Experimenteer tot je je eigen stijl gevonden hebt. En denk eraan dat die kan wijzigen. Hoe meer blogs je leest en hoe meer artikelen je zelf schrijft, hoe gemakkelijker het wordt om je eigen stijl te vinden.

 

Haal dus gerust inspiratie uit blogs die jij graag leest en probeer zo je eigen stijl te vinden. Maar zorg er ook voor dat je niet zomaar iemand kopieert. Experimenteren en blijven oefenen is de boodschap.

 
[bctt tweet=”#blogtip Haal inspiratie uit andere blogs om zo je eigen blogstijl te vinden. Hoe? Met deze tips:”]
 

Uit welke blogs haal jij inspiratie? Deel ze gerust in een reactie hieronder!

 

 

 

Love it? Share it:

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: