Waarom je blog delen op sociale media meer is dan reclame maken

 

Facebook, Twitter en LinkedIn.

That’s it. Dat zijn de socialemediakanalen waarop ik een account heb. En dat is meer dan genoeg, want zelfs die drie heb ik niet altijd onder controle. Als ik eens wat meer tijd op Twitter doorbreng, dan loop ik achter met Facebook. En LinkedIn weet volgens mij niet of ik eigenlijk nog leef of niet.

Echt, al die ondernemers die daarnaast ook nog een account hebben op Instagram, Snapchat, Pinterest én Google+ … ik snap niet hoe ze het doen.

Maar goed, sociale media dus. Die zijn wel belangrijk als je blogt.

Want mensen gaan echt niet elke dag je website bezoeken om te zien of je er een nieuw blogartikel gepubliceerd hebt.

 

Dat vinden ze gewoon te veel moeite. En daarom moet jij je blog tot bij de mensen brengen. Via sociale media bijvoorbeeld. Want daar zitten ze al, daar spenderen ze hun tijd al elke dag. Als je daar dan voorbijkomt met je blog, hoeven ze maar te klikken en ze kunnen jouw geweldige artikel lezen.

Ideaal! Maar … ga nu niet dadelijk je Facebook of Twitter volproppen met linkjes naar je blog. Alleen maar je blogartikelen promoten is niet de strategie die je veel lezers zal opbrengen. Ik ben ook eerder geneigd om ergens op te klikken als die persoon daarnaast nog interessante dingen te zeggen heeft.

Nu, en het is niet omdat sociale media je helpen om je blogartikelen tot bij je lezers te brengen, dat je je daarom ineens moet gaan aanmelden op alle mogelijke platformen. Hoe meer je er kiest, hoe meer tijd je erin moet steken.

Dus vraag jezelf even af hoeveel tijd je op sociale media kan én wilt spenderen. Is 3 uur per dag peanuts voor jou? Of is een halfuur al meer dan voldoende? Hou daarmee rekening als je op zoek gaat naar de platformen waarmee je aan de slag gaat. En ja, als het er maar eentje is, is dat ook ok.

Maar zorg er wel voor dat je het juiste kiest.

Want sociale media is op dat vlak zoals bloggen: het moet bij je passen, anders laat je het beter.

 

Zo vind ik Twitter geweldig, maar als introvert ook moeilijk. Want het is precies een grote bijeenkomst waar iedereen aan het praten is en ik niet goed weet hoe ik mijn plaats moet innemen. Maar ik heb er wel al interessante gesprekken gevoerd, dus met een beetje oefenen kom ik er wel.

Met Facebook heb ik een haat-liefde-verhouding: ik vind het fijn dat ik kan zien waar vrienden en familie in België mee bezig zijn, maar ik heb een hekel aan het bedrijf Facebook. Het is wel een gemakkelijk medium en je kan er als ondernemer informeel omgaan met je publiek. Dat vind ik dan wel weer prettig.

Op LinkedIn volg ik vooral de discussies in de groepen, maar de rest begint een beetje op Facebook te lijken, dus daar vind ik me dan weer minder in. Snapchat interesseert me niet. Google+ wel, maar ik vind er precies de tijd niet voor om het te leren. En Pinterest en Instagram spreken me niet zo aan, dus die laat ik ook maar voor wat ze zijn.

Allemaal leuk natuurlijk, maar hoe weet je nu wat bij je past?

 

Eigenlijk alleen door het te testen, denk ik. Dus als een platform je aanspreekt, kan je het altijd eens met een persoonlijke account proberen. Blijkt dan na een tijdje dat het je toch niet ligt? No worries, dan sluit je je account weer. Als je het daarentegen helemaal geweldig vindt, kan je met een business-account starten.

Het is dus een kwestie van proberen en kiezen. En eens je gekozen hebt, kan je je blogartikelen delen met je publiek.

Klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Want als je een beetje bent zoals ik en een hekel hebt aan hard selling, dan denk je misschien: uuuhm, maar al mijn blogartikelen delen op sociale media … is dat dan niet gewoon mezelf promoten en reclame maken voor m’n business?

Tja, ergens wel natuurlijk, want je zet jezelf in de kijker. Maar het gaat zoveel verder dan dat. Want je blogartikel is jouw idee of overtuiging, jouw boodschap die je met de wereld wilt delen. Het helpt je lezer, het maakt zijn leven beter, het is van waarde voor hem. Dus waarom zou je dat voor jezelf houden?

Als jij persoonlijke en boeiende blogartikelen schrijft, dan is je blogartikel delen dus niet hetzelfde als zomaar reclame maken.

 

Want denk eraan: mensen gaan niet vanzelf naar je website om je blogartikelen te lezen. Dus als jij hen wilt inspireren met jouw boodschap, dan moet je er zelf voor zorgen dat die tot bij je publiek geraakt.

 
[bctt tweet=”Je blog delen op sociale media is meer dan reclame maken … áls je waardevolle inhoud brengt.”]
 

 

[socialpoll id=”2341303″ path=”/polls/2341303″ width=”500″]
 
Love it? Share it:
Ook interessant
No related posts for this content

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: