Wat is jouw flauw excuus om niet te bloggen?

Tijd voor een spelletje Jeopardy.

Het antwoord is:

Geen tijd. Geen inspiratie. Geen schrijftalent.

Jij mag raden wat de vraag is …

Juist ja:

Wat zijn de redenen die ondernemers geven om niet te bloggen?

En de antwoorden klinken wel als goeie redenen om niet te bloggen, maar eigenlijk zijn het gewoon flauwe excuses.

Dus, hier een overzicht van de 6 meest gehoorde excuses van ondernemers om niet te bloggen. En waarom het eigenlijk flauwekul is 🙂

 

1. Ik heb geen tijd om te bloggen

 

Waarschijnlijk het meest gehoorde excuus dat ondernemers geven om niet met een blog te beginnen.

Logisch, want we hebben nu eenmaal allemaal te weinig tijd.

Maar ik heb het al eerder gezegd: tijd om te bloggen moet je maken. Je moet in je agenda een afspraak inplannen met jezelf – liefst elke dag – waarop je gaat schrijven. Alleen zo ga je ooit tijd genoeg hebben om te bloggen.

Nu, ik begrijp het wel, hoor. Ik heb dit excuus de laatste weken ook gebruikt. Ik was met zoveel andere dingen bezig en maakte mezelf wijs dat ik echt niet elke dag kon schrijven.

Maar ik wil het echt wel. Want hoe meer ik blog, hoe beter ik word. En dat is uiteindelijk het doel, toch?

Dus ik heb gisteren mijn agenda aangepast.

Gepuzzeld tot het allemaal paste. En vanaf nu staat er van 14 u. tot 15.30 u. dat ik moet bloggen.

Dat excuus kan ik vanaf nu dus niet meer gebruiken …

 

2. Ik kan niet schrijven

Dat kan. Niet iedereen kan zich goed uitdrukken op papier.

Maar ik zie hierin verschillende onderliggende gedachten:

 
Ik weet te weinig van spelling en grammatica dus ik ga te veel fouten maken
 

Meh. Is het echt zo erg dat je fouten maakt? Misschien moet je gewoon dat perfectionisme laten varen. Ik ken veel ondernemers die in elk blogartikel fouten schrijven en toch een heel succesvolle blog hebben.

En als je echt wilt dat je tekst volledig correct is, dan kan je altijd een corrector of eindredacteur inhuren. Dan ben je helemaal zeker.

 
Ik schrijf niet graag
 

Aha. Dat is een beetje moeilijker. Maar nog altijd niet onoverkomelijk.

Want je kan ook video’s op je blog zetten. Of je tekst inspreken en laten uitschrijven door een programma. Of je begint een podcast. Allemaal vormen van bloggen waarbij je (bijna) niet moet schrijven.

 
Ik weet niet hoe ik moet beginnen
 

Heel simpel: door één woord te typen. En dan het volgende. En dan nog eentje.

Natuurlijk ga je niet vanaf de eerste keer een volledig gestructureerde tekst uit je mouw schudden. Dat doe ik ook niet. Maar je moet gewoon ergens beginnen.

Enkele tips:

  • Begin met de titel. Dat moet niet de titel zijn die je uiteindelijk gaat gebruiken, maar dan heb je toch iets op papier staan waarop je verder kan bouwen
  • Maak een opsomming van wat je wilt zeggen. Eén gedachte = één bullet point. Achteraf zoek je welke dingen bij elkaar horen en daar maak je een alinea van. Zo ga je in kleine stapjes te werk en is het allemaal niet zo overweldigend.
  • Gebruik een sjabloon. Daarmee heb je een vaste structuur (die je dus niet meer zelf moet verzinnen), zodat je alleen nog je eigen inhoud moet invullen.
 

3. Ik weet niet waarover ik moet schrijven

Dat is jammer … Maar klopt het wel? Want er zijn zoveel onderwerpen waaruit je kan kiezen.

Beantwoord vragen die klanten je dikwijls stellen. Leg uit wat je graag geweten zou hebben voordat je met je business begon. Schrijf over een congres waar je naartoe geweest bent. Deel jouw visie op je business. Neem foto’s achter de schermen en maak er een collage van. Interview iemand.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Vraag het maar eens aan Google …

 

4. Bloggen? Daar is mijn business veel te [klein/saai/…] voor

Nope.

Iedere business kan bloggen.

Het is zelfs een voordeel als je business klein is. Want dan schrijf je zelf en komen de verhalen alleen vanuit jouw ervaring. Je hoeft dan geen rekening te houden met wat de bazen willen of hoe je altijd dezelfde stijl aanhoudt. Dat komt vanzelf als jij de enige blogger bent.

Nu, als je je eigen business te saai vindt, dan weet ik niet hoe ik jou kan helpen. Want ik ga ervan uit dat jij ondernemer geworden bent omdat je graag doet waar je nu mee bezig bent. Als dat niet het geval is, dan heb je misschien eerder een life coach in plaats van een blogcoach nodig …

 

5. Ik heb niets nieuws te vertellen

 

Nee, bijna niemand heeft iets nieuws te vertellen. Tenzij je in een niche zit die zo vernieuwend is dat je echt de enige bent die ermee bezig is. Maar dat zijn de uitzonderingen.

Al de rest vertelt wat al tien keer verteld is door anderen. Maar bloggen gaat dan ook niet alleen over wát je vertelt, maar ook over hóé je dat doet.

Uiteraard moet je inhoud waardevol en interessant zijn. Daar kan je niet omheen. Maar je lezer gaat vooral aangetrokken zijn door jouw stijl, jouw persoonlijke verhaal, jouw unieke persoonlijkheid.

Dus ook al vertel je niets nieuws, je vertelt het wel op een nieuwe manier. Jouw manier. En daarom kan iedereen bloggen, in welke business je ook zit.

 

6. De concurrent gaat met mijn informatie lopen

Tja, some people suck. Dat is nu eenmaal zo. Dus ja, er zal misschien wel eens een concurrent met jouw inhoud gaan lopen. Maar dat is met alles zo. Als je daarmee rekening moet houden, dan kan je niets meer doen.

Bovendien gaat die concurrent dat niet lang volhouden. Want in jouw blog zit jouw persoonlijkheid (zie ook het vorige excuus) en die kan niet gekopieerd worden.

Dus doe maar gewoon je ding en trek je van de concurrenten niets aan.

 

Dus je ziet: er zijn geen onoverkomelijke redenen om niet te beginnen met bloggen. Je moet het alleen willen.

 

So … wat is jouw excuus?

 
Love it? Share it:

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: