Zakelijk bloggen, is dat wel iets voor mij?

Moet je als zelfstandige ondernemer echt een blog beginnen?

Nee.

Bloggen is een geweldig goed idee. Maar niet voor elke ondernemer.

Ook al zegt heel het internet van wel.

Want iedere expert is het erover eens: een blog helpt je om beter gevonden te worden in Google, je krijgt er meer klanten mee, je verhoogt je expertstatus en je verdient er geld mee.

En dat klopt natuurlijk wel, maar dat gebeurt niet allemaal tegelijk. Een blog is geen wondermiddel dat je business in een-twee-drie succesvol maakt. (En ik kan het weten, want ik heb er al een aantal een stille dood laten sterven …)

Nu, begrijp me niet verkeerd: ik denk echt dat bloggen goed is voor jezelf en je business. Maar het moet bij je passen.

En hoe weet je dan of een blog past bij jou als zelfstandige ondernemer?

Wel, de eerste voorwaarde is volgens mij dat je zelf enorm geïnteresseerd bent in het onderwerp waarover je gaat bloggen. En vermits het hier gaat over een zakelijke blog, is dat onderwerp … jouw business. Dus ik veronderstel dat jij daarin geïnteresseerd bent, anders was je geen zelfstandige ondernemer geworden. Dat zit dus wel goed.

Daarnaast zijn er 3 vragen die je even voor jezelf moet beantwoorden:

Waarom wil je bloggen?

Omdat iedereen zegt dat het moet? (Sinds wanneer is dat een goede reden om aan iets te beginnen?) Of om op korte tijd veel nieuwe klanten te vinden en meer te verdienen? Dat gaat je waarschijnlijk niet lukken, tenzij je een expert bent in schrijven én marketing én SEO.

Belangrijker is dat je je kennis wilt delen. Je wilt je (potentiële) klanten helpen, een band opbouwen met je lezer, je business persoonlijker maken. Uiteraard is het uiteindelijke doel van je zakelijke blog om je business te doen groeien. Maar dat persoonlijke aspect moet er ook zijn, anders ga je het niet volhouden.

 

Heb je tijd om je blog te onderhouden?

Een blog draaiende houden is meer dan af en toe eens een tekstje schrijven. Je moet nadenken over ideeën, dingen opzoeken, alles in een vlotte tekst verwerken, spelling nakijken, je blog promoten … En liefst meer dan één keer om de drie maanden.

Je hebt nu eenmaal tijd en energie nodig om interessante artikels uit te werken. En ja, ik weet het wel: elke ondernemer heeft tijd te kort. Maar die tijd moet je willen maken. Als je niet bereid bent om het elke week op je to-dolijst te zetten, dan is bloggen misschien niet voor jou.

 

Schrijf je graag?

Heb je veel ideeën, maar word je ongemakkelijk als je een tekst moet schrijven? Krijg je klamme handjes als je een wit blad voor je hebt? Is schrijven bij jou vooral veel zuchten en vloeken?

Als je echt niet graag schrijft, dan zou ik toch twee keer nadenken over een blog beginnen. Want als het elke keer een gevecht wordt met jezelf om een artikel gepubliceerd te krijgen, dan is de fun er vlug vanaf.

Denk je na deze drie vragen dat een zakelijke blog schrijven toch niets voor jou is?

Dan zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven die misschien beter bij je passen.

Je kan je ideeën ook uitwerken in een video en dan zet je alles op YouTube. Of je gebruikt andere sociale media om je kennis over te brengen: Instagram, Facebook, Twitter, noem maar op. Liever geen beeld maar wel geluid? Dan kan je een podcast beginnen.

Dus: bloggen is een heel goed idee als het bij je past. Anders gebruik je beter een andere manier om je business op de kaart te zetten.

 
[bctt tweet=”‘Zakelijk bloggen, is dat wel iets voor mij?’ Enkel als je er zin, tijd en motivatie voor hebt.”]
 

Wat vind jij van zakelijk bloggen? Is het iets voor jou of laat je het liever aan je voorbij gaan?

Love it? Share it:

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: